Sömn eller inte sömn...

Eftersom jag fick så himla mycket bra tips från er alla så vill jag skriva lite mer om hur vi tänker med sömnen och jag vet att det finns fler tvillingföräldrar här som kanske vill veta lite om hur vi gör med två små att natta.
 
Runt 22-23 så brukar de bli hungiga, här ser vi till att de får på sig pyjamaser (om de inte fått det tidigare), de får sina kvällsdroppar och vi går in i sovrummet för sista maten. Jag brukar liggamma Mattis medan Hampus ger Leia mat på flaska. när maten är klar så är de oftast trötta och vi försöker bädda ner dom i sin säng. Senaste veckan har dock Leia vägrat ta flaskan sista måltiden och blir inte nöjd förrän hon får amma. Som tur är så brukar Mattis ha ätit klart innan det händer.
 
När båda är mätta och belåtna så lägger vi ner dom i sängen, även om de sov innan så är det garanterat att deras små fina ögon öppnas igen och de blir klarvakna. De ligger fortfarande i samma spjälsäng, men numera får de sova skavfötters annars väcker de varanda. Vi försöker gå ut ut rummet, om de bara ligger och snackar och jollrar så låter vi dem vara, men skulle de börja skrika eller gråta mer frekvent så går vi in dit igen. Prövar lägga en hand på magen, funkar inte de så får de komma upp i famnen igen. När de lugnat ner sig så gör vi om samma sak en gång till. De senaste kvällarna så har vi faktiskt fått båda två att somna en liten stund i sängen, Leia har sovit flera hela nätter i sängen men Mattis sover max 2 timmar i sängen innan han börjar skrika och det är matdags, sen orkar vi inte hålla på med proceduren igen så då får han sova kvar. 
 
Leia brukar vakna strax innan 7 för mat och sen får även hon lägga sig med mig och Mattis i sängen. Det är ändå helt fantastiskt mysigt att få ha en varm gosig liten kropp bredvid sig, även om det blir trångt med två vuxna, två barn och en hund i fotändan på en 1,60 säng.
Och såklart så ska vi gärna röra varandra om det går, när vi väl somnat.

Ersättning VS amning

Vi har ju som tvillingföräldrar valt att ge Leia och Mattis både ersättning i flaska och amning. För oss fungerar det utmärkt och jag tänkte att jag ska lista upp, de jag tycker är, fördelar och nackdelar med de båda sätten.
 
Amning
+
Billigt
Alltid lagom temperatur
Ger sällan några magproblem
Finns alltid till hands
 
-
Svårt för pappa/partner att avlasta
Dagar du sovit eller druckit för lite eller stressat för mycket så märks det på produktionen
Känns inte helt 100 att dricka alkohol, vet att det inte finns belägg för hur mycket (om något) förs över till barnen men det känns inte helt bra.
Sårigt och ömma bröstvårtor
 
Ersättning
+
Pappa/partner kan avlasta matningarna och får sina egna mysstunder med barnen
Slipp stress kring amningen
Barnen blir oftast mättare och sover bättre på natten
Vill du dricka vin till maten så gör det, påverkar inte barnen något
 
-
DYRT - kostar med både pulvret och flaskor
Krångligt att behöva komma ihåg att koka vatten, ta med sig flaskor och pulver
Kan ofta ge onda magar
 
En liten Mattis helt utslagen efter fått sin ersättning av pappa.
 

Sista grillrycket


Solen skiner idag igen, så passa på att utnyttja grillen det sista. Det gjorde vi i helgen hos trollens mormor och morfar. Och till efterrätt gjorde vi något så enkelt som hel grillad ananas och banan, med lite mörkchoklad och glass så blev det supersmarrigt.

Och det bästa, den gör sig själv medan ni äter varmrätten!