Matrutiner


Hur går det med maten för er där ute? Här har vi hittat en ny favoriträtt, fläskpannkaka med fruktpure och en klick grädde! 

Och i övrigt går det sakta framåt med maten.

08.00 Frukost: Gröt med puré
10.00 Mellis: Smoothie, macka, frukt eller annat innan sovdax
12.00 Lunch: Här blir det lite det vi har, de äter samma som mig oftast. Tjockpannkaka, makaroner, korvstroganoff eller annan mat.
14:00 Ersättningsdax: Här behövs det fortfarande stödas upp med ett mål ersättning, oftast äter de bara 120ml men sen sover de gott
17:30 Middag: Gröt med fruktpuré
Sen väntar tre ersättningsmål, ett stort vid 20:30 (210ml för M och 180 för L), ett litet när vi går och lägger oss och ett stort vid 4-5 på morgonen.


Vi har helt skippat idén med att ge dem puréer. Mattis gillar inte alls att bli matad utan måste få vänja sig vid nya smaker i sin takt. Och Leia älskar att få gegga med händerna, hon har börjat äta så mycket när hon får stoppa allt i munnen själv. Det enda som är okej att vi matar dem med är gröten!

De är fortfarande inte så intresserade av att äta med sked, den är mest rolig att hamra med. När började era visa intresse för att använda skeden på rätt sätt?! 
#1 / / A-M:

Min kille fyllde 1 år precis och har senaste veckan fatta hur man äter med sked. Det mesta hamnar fortfarande på sidan men han försöker ta skeden mellan tallriken och mun :)

Svar: Åh häftigt! Mina sitter mest och viftar med skeden, ibland stoppas den i munnen men de har inte fattat tallriken än 😂
Jennie-Lie

#2 / / Emma:

Nu ska jag inte komma med någon pekpinne eller så men tror du inte de behöver ytterligare ett mål lagad mat? Det blir väldigt mycket gröt/ersättning som ju varken ger så mycket näring eller mättar så länge i deras ålder. Kanske slipper ni minst ett av nattmålen, eller fler... Kram!

Svar: Hej!!

Tack för din omtanke! Vi ger enligt BLW metoden (eftersom de totalvägrar puré och bli matade, förutom gröten) och då erbjuds det ersättning mycket för att hålla de mätta. Än så länge får de inte i sig själv tillräckligt med mat för att bara klara att äta det :)

Men längtar tills dagen då vi kan räkna med att de äter hela mål och som du säger kanske sover utan mat 😂😂🙈
Jennie-Lie

#3 / / m a r i a:

Här kör vi mycket välling. Eller "mycket" var väl att ta i, men som första mål på morgonen och sista mål på kvällen, 220ml. Grötbrunch på förmiddagen och kvällsgröt ett par timmar före vällingen på kvällen. Puréer till lunch och middag, vilket jag tycker är ganska tråkigt, men pojken äter det gärna och blir mätt och glad på det :) Vi har så svårt att hitta någonting som vi vuxna vill äta och som vi samtidigt kan ge honom! Får lägga om kosten till mera pannkakor och mindre indiska kryddor, haha! ;) Ersättning blir det till lunchen, middagen och kvällsgröten, och det är något jag tänker mig är istället för mjölk för tillfället och när han fyller året (eller när det nu är grönt ljus?) byter vi helt enkelt ut det mot mjölk istället. Tänker att det kan vara gott med mjölk till gröten också även om det nu är frukt i den.
Skeden är ofta intressant, men han äter ju inte med den som så. Men han brukar få den när all mat är i munnen så kan han gegga och bita på den en stund medan man diskar upp ;)

Är välling något ni funderat på? Det finns ju fullkorn och åtminstone här känns det som det mättar länge på natten och han klarar sig bra på kvällsflaskan mellan 21-08 t.ex. :)

De är ju bra charmiga när de pysslar med maten själva alltså! :D

Svar: Vi kanske borde börja fundera på välling!!!
Jennie-Lie