DIY - griffeltavla

Yes, ni har fått se lite tjuvkik på nyaste grejen i lekrummet, barnens griffeltavla. Här kommer en snabb enkel guide till hur du gör din egen.

Du behöver:
Sandpapper
Stor pensel
Magnetfärg
Tavelfärg
Miniroller och tråg
Liten pensel 
 
Innan projektet startade, en helt vanlig vit lucka.
 
1. Vart ska den vara
Välj ut en vägg, skåp eller lycka där du vill göra din griffeltavla.
 
2. Gör iordning
Rugga upp området du väljer ut med sandpappret. Lägg ut ett skydd så du inte spiller på golvet.
3. Börja med magnetfärg
Ta fram magnetfärgen och den stora penseln.
 
4. Rör om
Det här steget tog tid, i den lilla färgburken, som väger supermycket, så är det en hård klump som du behöver röra om tills den löst upp sig och färgen är slät. Annars blir det bucklor av färgen. Mjölksyra utlovas!
 
5. Måla magnetfärg
Färgen är väldigt trög att måla, så se först till att du får färg överallt utan några klumpar, dra sen långa penseldrag nedåt för att få det helt jämt, då blir det lättare att få tavelfärgen snygg.
 
6. Två varv
Magnetfärgen behöver målas två varv, och torktiden är nästan ett dygn. Så det gäller att inte ha bråttom. 
Så här ser det ut efter magnetfärgen är målad två varv.
7. Tavelfärgen
Ta fram tavelfärgen, rollen, tråget och den lilla penseln.
8. Smått först
Häll upp färgen i tråget, ta sen den lilla penseln om det är så att du har några ställen där du behöver vara noggrann och komma åt.
 
9. Rolla
Rolla resten av ytan, denna färgen var väldigt lättarbetad. Bara att rolla på, tänk på att avsluta med att dra rollern åt samma håll på hela ytan för att få det snyggt.
 
10. Minst två varv max tre
Färgen behöver målas minst två varv för att täcka ordentligt. Men inte mer än tre varv för att magnetfärgen ska fungera som bäst.
 
Voila! En egen griffeltavla för barnen att kludda på. På hyllorna jag satte upp ska vi ordna iordning med lite smart förvaring till pennor och pysselsaker.
 
Jag blev helt kär i detta, speciellt tavelfärgen som inte heller är så dyr. Det kommer nog bli något liknande nere i köket för planering av vecka, mat eller annat bra att komma ihåg. Och barnen älskar den!